BGLES

Similar topics
Приятели

БГ Транслатор

абе кво мислите за правописа, че аман от неграмотници, баси 5 5 2

абе кво мислите за правописа, че аман от неграмотници, баси

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Предишната тема Следващата тема Go down

абе кво мислите за правописа, че аман от неграмотници, баси

Писане by feet of clay on Чет Юни 24, 2010 3:29 am

то не бяха абсурдизми, то не бяха абсолютни върхове на неграмотността, братчеее, направо ума ми не го побира, бахта махта и тъпо хахаха...
и в случай, че спадам към малцинството, бих искала да ви попитам какво мислите за правописа?

аз лично държа много на него и мисля, че особено в нета обуславя първото мнение, което би си създала за човека, който пише.
наистина ми писна от неграмотни хора и ми се иска да им покажа, че това си е абсолютна част от културата на един човек
вие какво мислите? особено предвид множеството програми, които подчертават неправилно изписаните думи, басиии...

а, и може да си спретнем класация на абсурдизми - моят връх засега е Оби, хахаха /вместо уби, хахаха/ - държа да подчертая - изрично не единствен - хиляди са, срам за момите, баси...

feet of clay

Брой мнения: 640
Местожителство: София

Върнете се в началото Go down

Re: абе кво мислите за правописа, че аман от неграмотници, баси

Писане by sleepy_bunny on Чет Юни 24, 2010 3:31 am

Когато правиш коментар,за неграмотността се овети,че ти пишеш правилно и след това коментирай тази тема.

sleepy_bunny

Брой мнения: 89

Писане by feet of clay on Чет Юни 24, 2010 3:33 am

сладурче, самият ти отговор е супер показателен. няма ли да кажеш нещо смислено?

feet of clay

Писане by sleepy_bunny on Чет Юни 24, 2010 3:41 am

1. Не съм сладурче!
2.Нямаш никаква главна буква.
3.Никой не те бие по главата да ме четеш!

sleepy_bunny

Писане by feet of clay on Чет Юни 24, 2010 4:04 am

sleepy_bunny написа: се овети,че

Smile а нещо по-конструктивно и по темата?
сори за сладурче - търсех мек израз, хахаха

feet of clay

Писане by sleepy_bunny on Чет Юни 24, 2010 4:34 am

Както и да е! Не ми се спори,наистина не съм човека,който има правото да го прави.
Нека всеки се бори със своите вятърни мелници и дано ги победи...
Дано се пребориш с мелницата (неграмотните хора),за да спреш да се ядосваш.
Дано наистина хората станат безгрешни и да пишат правилно,като теб.
Наистина,ще е хубаво такива като мен да се изселят на едно островче,където никой да не ги закача,защото дразнят хората,като теб и още много други.
http://disabilitybg.org/index.php?Itemid=33&option=com_content Дисграфия,може да прочетете малък материал.

sleepy_bunny

Писане by feet of clay on Чет Юни 24, 2010 9:59 am

ми сори, ако съм била нападателна - не ми е било това целта. обикновено ме води любопитката, хахаха
не се връзвай - съгласна съм с лира - стига ти да си си оки, хич и да не ти пука за мнението на другите
определено започнах с твърдението, че мое и да съм малцинство и с въпроса какво мислите по въпроса

feet of clay

Писане by aX Tuuu... on Чет Юни 24, 2010 12:34 pm

В този форум има правило за писане на кирилица, но няма как да има изискване за правопис по обективни причини. Мен също не ме радва, че много хора не пишат правилно елементарни неща, но границите на приемливото стават все по-размити, а и става дума за вътрешна мотивация освен за образование. Тъй като самата аз много често правя грешки, ще бъда по-внимателна в критиката си, обаче.

Какви са границите на добрия правопис?
Да можеш да пишеш "не знам" разделено, да не бъркаш "о" с "у", да слагаш пълен и кратък член, където трябва, да не бъркаш "ч" с "я" (или "ъ" с "у") понеже си минала на различна фонетична система, да не започнеш да смесваш пунктуацията на български и на английски... или? Ако се справяш с тези неща, какво е следващото? Да имаш добър изказ и стил, да бъдеш оригинална, да четеш всичо от Лао Дзъ до Достоевски и да го намираш за обогатяващо, а в свободното си време да изпращаш статии на L'EUROPEO понеже те молят от месеци да се включиш с нещо авторско?

@sleepy_bunny: Благодаря ти, че запозна хората тук с дисграфията - аз лично също не бях наясно и се радвам да науча нещо ново. Не искам да ти навлизам в личното пространство, но бих искала да мога да те мотивирам да не се възприемаш като човек с увреждане, за да можеш да преодоляваш препятствията с по-голяма лекота и да вървиш напред.

Като казвам това искам да е ясно, че съм за чистата реч и правопис, но ми е ясно, че в интернет това е химера. Като чета нещата на други хора е факт, че пишещите правилно ми правят по-добро впечатление, но това няма как да значи, че реално ще ми харесат повече като хора. Завареното положение можа да има шанс да се подобри, но не и да се оправи пък и много редактори биха останали без работа. Единствен шанс има, ако се смени образователната система, наемат се само нормални учители и всички ние настояваме децата ни да говорят и пишат правилно. След 2-3 поколения (40-60 години) може и да стане нещо.

Практиката в други страни показва, обаче, че езиците се опростяват, по-сложните граматични правила малко по малко отпадат, приемат се все повече дублетни форми и навлизат все повече чуждици и термини, които стават част от езика. Това са глобални тенденции и не мисля, че ни отминават, напротив! Мисля, че като пост-ваме тук и кликаме по-често, отколкото "натискаме копче," говорим все по-лош български, но това е нормално.

Последната промяна е направена от aX Tuuu... на Чет Юни 24, 2010 2:08 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти

aX Tuuu...

Брой мнения: 444

Писане by feet of clay on Чет Юни 24, 2010 2:01 pm

ъъъ - държа да уточня, че не се смятам за връх на правописа по никакъв начин. мога да дам пример с пълен и непълен член - все още ми се губят понякога правилата, със сигурност правя и аз грешки.
както и че знам, че няма перфектни хора. и съм съгласна с Ах Тиии за това, че правописа не е определящ за човека - имам приятели, които също допускат умопомрачителни грешки га пишат, ама са си свестни и си ги обичам
може би ме дразни толкова просто защото държа повечко на реда, знам ли... Rolling Eyes

feet of clay

Писане by aX Tuuu... on Чет Юни 24, 2010 2:26 pm

Аз осъзнавам, че такива неща ме вбесяват най-много, когато са на някоя табела, документ, брошура, книга, сайт...т.е. на някой му е платено, за да ги подготви и този някой не си е свършил работата. Толерирането на това вече си е чиста загуба!

aX Tuuu...

Писане by Dorotea on Пет Юни 25, 2010 12:41 am

feet of clay написа: с пълен и непълен член - все още ми се губят понякога правилата

Между другото наскоро разбрах, че правилото за пълен и непълен член вече не важи. Прието е всичко да се пише с непълен член. Иначе е лесно: пълен член винаги е подлогЪТ в изречението. При проверка се замества с "той". Например: Музикантът твори. Проверка: Кой?- "той", музикантЪТ. "Той" твори.
НепълниЯТ член никога не е подлог в изречението. При проверка се замества с "него". Пример: Луиз Армстронг прие приза за музкант на годината. Проверка: Какво? - "него", призА. Той прие "него" за музикант на годината. При проверка винаги звучи по- добре.
feet of clay написа: може би ме дразни толкова просто защото държа повечко на реда, знам ли... Rolling Eyes

Може би, защото си Дева.... Wink Smile (с най- добри чувства). Аз пък съм прецизна до перфекционизъм за нещата, с които се захвана и разсеяна за всичко останало silent
feet of clay написа: със сигурност правя и аз грешки

Всички грешим

Dorotea

Брой мнения: 65

Писане by aX Tuuu... on Пет Юни 25, 2010 2:09 pm

Предполагам въпросът е дали променяш нещо като кажеш на някого (някоЙ Wink ), че не пише правилно.

aX Tuuu...

Писане by feet of clay on Пет Юни 25, 2010 2:23 pm

хахахаха, хубав въпрос. ще си позволя да отговоря от мое име - да
нооо - явно това си е индивидуално за всеки

feet of clay

Писане by feet of clay on Пет Юни 25, 2010 3:13 pm

Avgustina написа:Осъзнавам, че е грешно, но не съм от търпеливите, принципно.

няма правилно или грешно. има личен избор, който търпи и промяна. хахаха - много противоречив отговор ти давам, ама самата аз съм си абсолютното противоречие

аз също не съм от търпеливите. просто за себе си смятам, че не ми отива да се правя на невиждаща. или да си стоя безучастно и си викам, че не мога да направя нищо. това не означава и че понякога не правя обратното, хахаха
абе спирам, че сама себе си омотах, хахаха

ааа, да - и си мисля, че можеш поне да се опиташ да кажеш - без да се налагаш. елементарно усилие е и не ми коства нищо

feet of clay

Писане by Divz on Пет Юни 25, 2010 8:14 pm

Ех... тъкмо днес бях на писмен изпит по морфология и синтаксис на книжовния български език... Very Happy
Аз също много се дразня от неграмотното писане (може би до някъде вече съм се изкривила покрай тая филология), но пък в крайна сметка... НЕ Е толкова трудно да се научат поне правилата за правопис, нито е подсъдимо да се използват

Divz

Брой мнения: 1217

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото

- Similar topics