BGLES

Приятели

БГ Транслатор

Въпроси за фокус групата

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Предишната тема Следващата тема Go down

Въпроси за фокус групата

Писане by Doña Dyke on Пон Яну 25, 2010 3:37 pm

Скъпи дами,

Въпросите за нашата фокус група са готови и държим на вашия нестихващ ентусиазъм, за да доведем нещата до един по-пълен анализ. Предварително ви благодарим за отделеното време и вашият принос в това изследване. Тази тема е отворена за участие само за тези от вас, които са заявили желанието си в темата Набираме участници за фокус група!!!.

Настоящата група е отворена от днес (25.01.2010 г.) до края на седмицата, пък и месеца, т.е. 31.01.2010 г., след което ще бъде заключена. Разбира се, колкото по-свежо започнем, толкова по-добре, затова моля, заповядайте. По-долу следва списък с всички въпроси, които искаме да покрием, както и малко информация защо ви ги задаваме. Разбира се, най-хубаво е, ако отговорите на всички въпроси, но това не е задължително. Отговорете какво мислите по тези теми за себе си, как виждате нещата и нека се забавляваме за[едно], затова участвайте активно. С цел да се получи диалог, можете да дискутирате свободно и да репликирате отговорите на другите участници.

Разбира се, ако някой от потребителите се е регистрирал по-късно или просто изведнъж има желание също да изкаже своето мнение, отваряме и друга тема Какви са жените с хомосексуална ориентация в България”. Там можете да захващате и дискусии, които не са влючени във въпросите, стига да ви се сторят тематични.

Въпросите са базирани на анализа на проведена анонимна анкета, която доскоро можеше да се намери и на сайта BGLES. За да не се цитират целите въпроси, моля, използвайте номерата им.

1. От всички жени отговорили на анкетата, тези които определят сексуалната си ориентация като различна от хетеросексуална са почти равномерно разпределени в две категории – хомосексуални (23%) и бисексуална (22%) от участниците. Изненадва ли ви този резултат? Защо мислите, че близо половината от жените с „различна” ориентация се самоопределят като бисексуални в анонимна анкета?

2. Тъй като бисексуалните жени са един голям процент от отговорилите, те трябват да се анализират като отделна група потребители. Смятате ли, че биха имали по-сходни характеристики на потребители до тези на хомосексуалните или на хетеросексуалните жени? Моля, обяснете защо?

3. Резултатите показват, че хомосексуалните жени са по-слабо заинтересувани от марките на продуктите и услугите, които използват в сравнение с хетеросексуалните жени по отношение, както на любими марки, така и на това колко често базират избора си на марката. По отношение на преминаването към други марки, жените с хомосексуална ориентация са най-склонни да сменят марките, които използват. Как бихте обяснили тази тенденция?

4. Единствените две повтарящи се любими марки, посочвани от хомосексуални жени са Nokia и Starbucks. Хетеросексуалните и бисексуалните жени имат много по-голям брой любими марки в сравнение с хомосексуалните жени. Как бихте обяснили това?

5. Хомосексуалните жени твърдят, че са по-лоялни към любимите си марки в сравнение с хетеросексуалните жени, като в същото време степента, в която се придържат към модерния начин на живот е доста по-малка. Хомосексуалните жени поставят на първо място по важност при избор на продукт или услуга марката, следвана от цената и държавата на производство, като твърдят, че цената не е от толкова голямо значение в сравнение с важността и за бисексуалните и хетеросексуалните жени. Как бихте обяснили тази тенденция? Мислите ли, че в крайна сметка хомосексуалните жени са по-слабо привързани към марките в сравнение с останалите жени?

6. По отношение на онлайн покупките хомосексуалните жени пазаруват повече в интернет в сравнение с другите подгрупи жени, използвайки предимно чуждестранни уебсайтове, като повечето от тях използват мрежата и за социализиране. Трите най-използвани от хомосексуалните жени уебсайтове включват Facebook, www.bgles.com :cheers: и bTV в посочения ред. Как бихте обяснили по-засиленото използване на интернет сред хомосексуалните жени?

7. Влиянието на партньора е от най-голямо значение за избора на покупки при хомосексуалните жени. Защо смятате, че това е така?

8. По отношение на любими места за посещаване в свободното време хомосексуалните жени поставят на първо място кафетата, парковете и ресторантите в посочения ред, оставяйки барове/дискотеки, молове, кина и театри на доста по-задни позиции. Как бихте обяснили тези предпочитания?

9. Хомосексуалните жени се хранят навън по-рядко от хетеросексуалните и бисексуалните жени, въпреки че твърдят, че са много склонни да изпробват нови места (като ново кафе, ресторант и т.н.). Как обяснявате този резултат? Смятате ли, че като цяло хомосексуалните жени се придържат повече или по-малко към модните тенденции и „модерното” в сравнение с жените с хетеросексуална ориентация.

10. Мнозинството от хомосексуалните жени взели участие в анкетата твърдят, че е важно една компания да подкрепя социално отговорни или „зелени” кампании, но не толкова силно, колкото бисексуалните и хетеросексуалните жени. Колко са важни подобни кампании действително и ако дадени фирми имаха открито позитивни към ЛГБТ общността кампании или работодателски практики, бихте ли били по-привързани или лоялни към тях? Бихте ли казали, че компании, които са по-„зелени” са по-привлекателни за вас?

11. Демографски погледнато, мнозинството от хомосексуалните жени са млади (попадат във възрастовата група 18-25 години) също като бисексуалните жени взели участие в анкетата. Въпреки че по-голяма част от бисексуалните жени са завършили по-висша степен на образование, мнозинството са по-ниско платени от хомосексуалните жени. Смятате ли, че има някаква връзка между сексуалната ориентация и заплата в България? Забелязали ли сте подобен ефект или отношение към вас базирано на сексуалната ви ориентация?

12. Смятате ли, че сексуалната ви ориентация се отразява по някакъв начин на решенията ви, когато пазарувате, на избора на любимите ви марки или на това, до колко се придържате към модните (lifestyle) тенденции?

Doña Dyke
Admin

Брой мнения: 1116
Местожителство: София

http://www.bgles.com

Върнете се в началото Go down

Re: Въпроси за фокус групата

Писане by aX Tuuu... on Пон Яну 25, 2010 4:06 pm

Хиляди благодарности за съдействието на Doña Dyke пък и за това, че се съгласи освен всичко друго да участва!

Темата е готова и чакам потвърждение от Ihina дали ще помага за модерирането. За всякакви въпроси можете да се обръщате към мен.

Темата е ваша, но не си я пазете, а пишете, пишетеееееееее!

aX Tuuu...

Брой мнения: 444

Писане by Doña Dyke on Вто Яну 26, 2010 11:43 am

На първи прочит да дам кратко мнение по няколко от въпросите, пък дано има раздвижване след мен. Не е толкова страшно, девойки Wink

6. По-засиленото използване на интернет, особено за социализиране, според мен се дължи на факта, че жените с хомосексуална ориентация по-трудно намират среда за общуване, в която да се чувстват разбрани и да са изцяло себе си.

Пазаруването онлайн бих го обяснила с по-голямото потребление на интернет, което увеличава шансовете за пазаруване там, евентуално с особености, свързани с липсата на желание за обикаляне по магазините, с липсата на определена привързаност към марката и по-експериментаторски настроения.

7. Смятам, че връзката между две жени си има своите специфики, повече емоции, пък дори и факта, че и двете са от един и същи пол, който често се тълкува като "тя знае точно как се чувствам, какво искам" прави мнението на партньора по-меродавно, по-важно.

11. Не мисля, че за момента сексуалната ориентация се отразява изобщо по някакъв начин върху професията на човек в България. Не смятам, че много от хората в страната имат стимул, желание, ако щеш и смелост да разкриват ориентацията си пред работодателите. Поради тази причина ориентацията не би трябвало да влияе на доходите, тъй като никой в работната среда така или иначе не е наясно и не съди колегите си по този критерий (поне отначало).

12. Да, определено. Определени марки/мода/стил на живот асоциирам със сексуалната си принадлежност. Смятам, че нещата, които купувам/използвам ме отразяват като личност и дават определени заявки пред света за това коя съм аз.

Doña Dyke
Admin

Писане by aX Tuuu... on Вто Яну 26, 2010 12:16 pm

Много добре и мерси, че дадохте тон .

Защо, според Вас жените с хомосексуална ориентация харесват прекалено различни марки и повторенията на любими марки при тях са толкова малко? Значи ли това, че имат по-некомерсиален вкус? Има ли връзка с кампаниите, които фирмите зад тези марки правят или те са прекалено малко в България?

aX Tuuu...

Писане by Doña Dyke on Вто Яну 26, 2010 2:38 pm

Ако питате мен, драга aX Tuuu..., повечето лесбийки малко или много, съзнателно или несъзнателно се стремят към нестандартното или както се изразихте Вие "некомерсиалното".

Не можем с лека ръка да подминем и факта, че дамите с подобна ориентация са по-склонни към артистизъм, струват ми се по-отворени към новости и различност. Навлизайки по-дълбоко в дебрите на анализа бих казала, че тази тенденция може да се дължи и на нежеланието да бъдем ограничавани от общественото мнение, дори що се отнася до определени марки, както и на изострената ненавист към робуването на стереотипи.

Трябва да призная, че резултатите за социалните кампании леко ме изненадват. В моя случай подобни инициативи оказват силно влияние върху възприятията ми за определена компания/марка, при това положителна. Според нАучата литература хората с хомосексуална ориентация би трябвало да са по-чувствителни на подобни теми, тъй като приемат несправедливостите (било то към природа, други неравнопоставени социални групи и прочие) по-присърце, поради собственото си незавидно положение (пък и горепосочената чувствителност). Ще обобщя с това, че за момента нямам конкретен отговор на въпроса защо в България нещата стоят по различен начин, но искрено се надявам някои да ми обясни с думи прости.

Благодаря за вниманието.

Doña Dyke
Admin

Писане by burntwithdesire on Вто Яну 26, 2010 9:22 pm

Хмм. Някои резултати мен, честно казано, ме изненадват. Не мога и да си спомня вече как точно съм гласувала, но ще се опитам да тълкувам по някакъв начин статистиката.

1. Този процент, мисля, е съвсем приемлив. А и принципно е много блуждаещо да се дава причина за конкретно влияние на съотношението хомосексуални/бисексуални жени, за различна сексуалност от хетеросексуалната, дори и за държава различна от България. Но съм почти убедена, че поне половината от посочитилите себе си като бисексуални, за потенциални хомосексуални.

2. Относно навиците и отношението като потребител на бисексуалните, те могат много лесно и да са на двата полюса - както и самата група е доста разнородна - има бисексуални и бисексуални.

6. Тук статистиката за търсенето и покупките в интернет малко си противоречи с класацията за посещаемост на сайтове. Съгласна съм с Dona Dyke, че лесбийките имат естествен стремеж към разнообразие спрямо това, което им се предлага и рекламира на масовия пазар. И интернет от гледна точка на това, и на може би намирането на повече качества в него като комуникация, ме кара да се замислям за мястото на сайта на bTV. От чисто информационна или забавлителна гледна точка, със сигурност има и по-богати български такива. А съм на мнение, че все пак жените с различна сексуалност от хетеросексуалната гледат значително по-малко телевизия, от тези с покриваща се. Мисля да го отдам на случаен избор в стремеж да не се губи време над анкетата.

11. В професионално развитие е възможно хомосексуалните жени да са по-амбицирани и целеустремени към себедоказване. Разбираемо, от гледна точка на това, че може би не искат да бъдат критикувани и оценявани за работата си на основата на различната им сексуалност. И доказвайки себе си по-ефективно би елиминирало подобна дискриминация.

10. Не е изненада за всички, че голяма част от лесбийките за "зелени" активистки и обратно. Но не тази връзка ме кара да подкрепям подобни кампании или продукти с такава основа. Дори и такива фирми да нямат цел за привличането на хомосексуалната част от жените, не мисля, че те ще ги предпочитат по-малко. Но всеки нов застъпник за равнопоставеност за ЛГБТ общността е добре дошъл и бих се задържала към съответния продукт повече от любопитство доколко са ефективни от тази гледна точка.

На първо време толкова. С надеждата скоро да си освободя повече време - още. Smile

burntwithdesire

Брой мнения: 472
Местожителство: Варна

http://www.photo-forum.net/burntwithdesire

Писане by Doña Dyke on Вто Яну 26, 2010 10:25 pm

Нека да кажа няколко думи върху мението на burntwithdesire и главно въпроси 6 и 11.

Относно споменаването на btv (въпрос 6) като "нещо набързо, за да не губя време" - според мен отговорът трябва да се води като реален резултат, тъй като е един от първите избори на хомосексуалните жени, т.е. (дори) в стремежа си по-скоростно да попълнят анкетата, съответната опция е изскочила веднага в съзнанието им. Това е доста показно за място в интернет, което е оставило трайно впечатление, а не е просто прищявка "оп, сетих се".

За въпрос номер 11 отново ще си позволя да поразсъждавам върху това дали действително има стремеж към себедоказване. Ако това е истина, трябва ли да приемаме, че лесбийките са "по-комплексирани" от хетеросексуалните жени и полагат повече усилия, за да се издигнат в собствените си очи?

От друга страна, ако става дума за ДОКАЗВАНЕ, отново не виждам сериозна логика поради факта, че в България малко хомосексуални жени са открити относно ориентацията си на работното място. Това само по себе си прави някакси излишно извънредното доказване на професионалните възможност...

Искам да споделя и личното си мнение за въпрос 8 без да обобщавам ситуцията за всички хомосексуални жени в страната. Действително предпочитам поставените на първи позиции заведения заради по-адекватната клиентела и по-голямото лично пространство, особено ако трябва да сравнявам с дискотеки.

Doña Dyke
Admin

Писане by aX Tuuu... on Вто Яну 26, 2010 10:51 pm

Така, така! Ясно е, че никой не може да говори от името на всички. По принцип резултатите от анкетата са доста обобщени, за да покажат темите, които да се дискутиран, но тъй като не са базирани на представителна извадка е особено важно какво мисли всяка една от вас. Друг е въпросът, че, ако някой може да направи представителна извадка на лесбийките в България, моля да се свърже с мен незабавно .

Относно себедоказването... не мисля, че трябва да се дължи на комплекс, а по-скоро на мотивация, независимо дали има или няма дискриминация на работното място и дали човек е открит за сексуалната си ориентация. Относно бТВ се има предвид телевизионния канал. Ако ви е интересно:

При хетеросексуалните жени, любимите марки в низходящ ред са:
Nokia, Mango, Zara, Sony, Nivea, Milka, Lindt, H&M, Oriflame, Opel, Garnier.

При хомосексуалните жени, любимите марки в низходящ ред са:
Nokia, Starbucks.

При бисексуалните жени, любимите марки в низходящ ред са:
Nokia, Coca Cola, Adidas, Milka, Clinique, Vichy, Nivea.

Затова е странно, че от почти равния брой хетеро и бисексуални жени, бисексуалните имат доста по-сходен вкус по отношение на любимите им марки.

aX Tuuu...

Писане by Doña Dyke on Вто Яну 26, 2010 11:14 pm

Дано всички правим разлика между "самодоказване" и "доказване" Wink

Doña Dyke
Admin

Писане by lira on Сря Яну 27, 2010 12:03 am

Аз започвам подред, така че не успях да стигна до края. Първо обаче имам един въпрос. Не прочетох или не разбрах точно сред колко и какви хора е провеждана анкетата, което мисля, че има някакво значение, но ако е поверителна информация, ще сведа смирено глава.

1. Мен и ме изненадва и не ме изненадва. Все си мисля, че наистина може да има и равен процент бисексуални жени, въпреки че аз не го разбирам много, но щом така се усещат,ок. Но от друга страна си мисля, че бисексуалността е етап по пътя към хомо-същата. Изказвам моето мнение, че за много жени, които по някакъв начин приемат това да си лесбийка с някаква нотка на негативност, бисексуалността е малко смекчаване на нещата за пред себе си, докато дойде моментът на абсолютното самоприемане. И все пак това не означава, че всички би стават хомо.

2. Според мен, бисексуалните жени са група, която събира характеристиките и на двете други групи, казали са си го ясно.

3. Ами сигурно е свързано с експериментирането. Т.е. според мен хомосексуалните жени са по-склонни да експериментират, тъй като явно в някакъв момент са експериментирали.

4. Ех тая Нокиа, не подбира! Ами всъщност това, че лесбийките имат само две повтарящи се любими марки, съпоставено с това, че не са силно заинтересувани от марките и са склонни да ги сменят, според мен означава просто, че наистина не обръщаме голямо внимание на марките. Въпреки че това сигурно важи за някакъв по-голям процент. Не помня аз конкретно как съм отговаряла, но сигурно съм си признала, че за мен имат значение.

5. Това вече ме обърква, тия хомосексуални жени са много объркващи. Значи първо са по-слабо заинтересувани от марките, имат по-малко любими марки, склонни са да ги сменят, но пък са по-лоялни?!?! Бих заключила нещо като „трудно е да станеш любима марка на лесбийка, но пък веднъж станала, са ти верни”.

6. Интересно ми е да видя статистика от какви хора като цяло се ползва интернет и тогава ще мога да се изкажа по-аргументирано. Но засега клоня към това, че интернет се ползва от малко по-грамотни хора и нещо като „лесбийките са малко по-грамотни и с по-широк мироглед” ъъъъъ, надявам се.

7. Ами не е ли така при всички? Би, хомо, хетеро :?:

lira

Брой мнения: 871

Писане by aX Tuuu... on Сря Яну 27, 2010 12:38 am

Само набързо уточнявам. Анкетата имаше общо 357 посещения, от тях има 169 попълнени въпросника. От попълнените има 129 отговорили жени, 71 с хетеросексуална, 29 с хомосексуална и 28 с бисексуална ориентация.

За номер 7... явно не, тъй като над 50% от хетеро и бисексуалните жени са отговорили, че партньорите им не им влиаят - и аз се изненадах.

Много благодаря, че участвате. Моля давайте и личното си мнение по въпросите - защо вие се идентифицирате или не с тези резултати? Дадената информация като платформа, за да може да видите защо изникват тези въпроси.

aX Tuuu...

Писане by jessy on Сря Яну 27, 2010 5:34 am

Айде и аз да се включа най-накрая. Smile

1. Аз лично съм малко изненадана от почти равните процентови съотношения между самоопределилите се като хомо и и бисексуални жени. Честно казано очаквах по-голям процент бисексуално определили се. Все-още сред обществото е много широко разпространенено схващането, че хомосексуалността е нещо не съвсем нормално (да не кажа направо ненормално), докато бисексуалността някак си е мааалко по-приемлива. Предполагам заради това много жени изпитват притеснение да заявят, че са лесбийки. Или пък още не са се самоосъзнали като такива. Или просто са си бисексуални.

2. Мисля, че могат да имат сходни характеристики, както с хетеросексуалните, така и с хомосексуалните жени. Много е субективно. Както каза burntwithdesire- има бисексуални и бисексуални.

Тук според мен въпрос 3 и 4 са взаимносвързани, защото след като хомосексуалните жени са по-слабо заинтересувани от марките, е нормално да изпитват затруднение да посочат любими такива. А след като нямат определени марки, на които да робуват, са по-склонни да експериментират с други продукти. А както се твърди във въпрос 7, партньорът също може да окаже влияние в избора на продукти и марки. (В главата ми звучеше по-смислено Smile )

5. На този въпрос много ми хареса коментара на lira Very Happy . А що се отнася до цената-ако наистина хомосексуалните жени са по-високо платени от херетосексуалните и бисексуалните (въпрос 11), то нормално е да не й отдават толкова голямо значение.

6. Анонимността в Интернет дава по-голямо спокойствие на хомосексуалните жени и това прави общуването по-лесно, от колкото в реалния живот. А по-доброто познаване на интернет пространството е предпоставка за това да го ползват и като метод за пазаруване.

11. Предполагам, че по-голяма роля играе стремежът на хомосексуалните жени за постигане на по-голяма финансова независимост, отколкото някакво доказване на работното място. Факт е че в България един средностатистически мъж, получава по-висока заплата от една средностатистическа жена. 15-16%, ако трябва да вярваме на Министерството на труда и социалната политика.
Според установения патриархален модел на обществото е съвсем в реда на нещата една хетеросексуална жена да се вземе с някой мъж и да е ок с това, че той ще изкарва повече пари от нея. Дори в доста случаи това е единствената причина. Разбира се, в никакъв случай не казвам, че всички хетеросексуални жени са меркантилни или, че няма случаи, в които жена издържа мъжа си.
А пък си мисля, че по-голямата част от хомосексуалните жени се опитват да се борят именно с този патриархален модел на поведение. И от чисто битова гледна точка-тъй като не можем да се вземем с някой мъж, който да получава с 15-16% по-висока заплата, трябва да го правим нея, за да си осигурим що-годе нормален стандарт на живот. (Това също звучеше смислено в главата ми Smile )

Айде спирам за сега, че се изморих, а имам тооолкова много за учене. Smile

jessy

Брой мнения: 395

Писане by aX Tuuu... on Сря Яну 27, 2010 4:56 pm

Мерси за хубавото включване, jessy, съвсем смислени звучат и като са написани нещата !

За себе си мислиш ли, че сексуалната ти ориентация се отразява по някакъв начин на решенията ти, когато пазарувш? Мислиш ли, че списъкът на твоите любими марки, каквито и да са те, е повлиян от това?

Последната промяна е направена от aX Tuuu... на Пет Яну 29, 2010 11:30 am; мнението е било променяно общо 1 път

aX Tuuu...

Писане by jessy on Сря Яну 27, 2010 7:07 pm

Ами не мисля, че мога да преценя обективно до колко това че съм лесбийка се отразява на решенията ми когато пазарувам. Това е все едно да ме попиташ до каква степен се отразява това, че съм българка например. Вероятно оказва влияние, но е това става по-скоро подсъзнателно. Но пък си купих едни кецове на адидас, само защото имат рейнбоу ивици от страни, така че явно понякога ми влияе и съзнателно. Very Happy

jessy

Брой мнения: 395

Писане by aX Tuuu... on Сря Яну 27, 2010 11:46 pm

Отличен пример ! Само за съзнателни неща говорим, другите е ясно, че не са ясни. Някой да желае още да добави?

aX Tuuu...

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото

- Similar topics