BGLES

Приятели

БГ Транслатор

3 години за бакалавър?

Предишната тема Следващата тема Go down

3 години за бакалавър?

Писане by Gothica on Сря Яну 13, 2010 3:53 pm

Какво е вашето мнение по скоро поставеното предложение бакалавърската степен да се редуцира до 3 години за сметка на магистърската, която ще е по дълга от досегашната? Според мен това е много добро решение, ще има повече време за специализация... Вие какво мислите?

Gothica

Брой мнения: 458
Местожителство: София

http://www.facebook.com/profile.php?id=1663373011

Върнете се в началото Go down

Re: 3 години за бакалавър?

Писане by aX Tuuu... on Сря Яну 13, 2010 4:48 pm

Виждам, че си за и определено целта ми не е да споря, но на мен не ми се струва особено добра идея. Имам приятели, които са завършили за 3 години в Германия и Малта, но самите системи не се славят с особено добър клас образование..., но по-достъпно - да. Поне от моята фирма съм останала с впечатление, че тук така или иначе прекалено лесно се става бакалавър и не може от дипломата да се разчита на никакви качества и знания. По-дългата специализацията не е лоша идея но ВУЗ-овете нямат особен опит как да те профилират за 1 година. Така или иначе на фирмите им отнема към 6 месеца да обучат човек, за да почне реално да си изкарва заплатата.

aX Tuuu...

Брой мнения: 444

Писане by Ihina on Сря Яну 13, 2010 5:01 pm

Склонна съм да се съглася с Ах Тиии... И то от личен опит... За четирите години италианска филология ми се броят реално 3 месеца преподаване по български език... Кажете ми какъв филолог съм, ако нямам и българския плюс чуждия език на филологично ниво знание, а не както си го знам майчиния от даскалото... За магистратурата въобще няма да коментирам... Ще призная само, че ни дадоха добра база, свързана със заглавието на програмата, но нищо по-тясно специализиращо...

Образованието ни го омаскариха точно както направиха със здравеопазването и сега се пънат с някакви иновации, които бутат неадекватно в една нестабилна система... То не бяха матури, то не бяха кредити, то кво ли не беше...

Ще спомена и, че за 4 години италианска филология, така и не ни накараха да проговорим на италиански... Но насън сигурно изреждаме спрежения на глаголи и ала-бала...

Наште управници просто трябва да се спрат на една система и да престанат да правят франкенщайни и да се пънат да откриват топлата вода! :evil:

За застаряването на преподавателския колектив да отварям ли дума? Щото аз определено съм имала един-два, ако не и повече сенилни професора...

Ама аз малко се отплеснах от питането... Дайте ми един игнор и туй то Wink :lol:

Ihina

Брой мнения: 662

Писане by Gothica on Сря Яну 13, 2010 5:19 pm

Напротив, точно затова искам да чуя мненията ви. На мен ми се струва добра идея, но все пак съм 1ви курс и си нямам и на идея от тези неща все още. За филологиите не искам да коментирам, там не съм компетентна и ако кажа нещо може да излезе доста глупаво хаха. Аз не записах френска филология именно защото "зубренето" на езика малко ми намалява удоволствието да го практикувам. Мисля си че за моята специалност (Молекулярна биология) би било добре магистратурата да е дълга от бакалавъра... Но както казах сега само така си мисля, все още нямам обективно и компетентно наблюдение.

Gothica

Писане by burntwithdesire on Сря Яну 13, 2010 6:13 pm

Оуу молекулярна биология звучи също толкова интересно, както и самолетно инженерство, например. Smile (без капка сарказъм!)

Това с промяната на годините на обучение, признавам си, не съм го чула. За всички специалности ли важи това или само за тези, които не са направо с магистърски програми? Защото на мен 4 години обучение архитектура ми се вижда малко, още повече, че за човек на 18-19 години без никакъв ясен мироглед и нямащ знания за света въобще, едно изучаване 3 години на тази професия ми се вижда супер несериозно.

Според мен съотношението 3:2 не ми се струва адекватно за всички специалности. Аз ако бях, щях да го направя 4:2, ако ще покрива всички, а не 4:1 както е сега.

Ще спомена и, че за 4 години италианска филология, така и не ни
накараха да проговорим на италиански... Но насън сигурно изреждаме
спрежения на глаголи и ала-бала...

Този проблем го имах абсолютно същия и в гимназията. Въпреки че беше 3 години май. Завърших италианския с отличие, но убий ме, повече от 1 изречение не мога да ти кажа.

burntwithdesire

Брой мнения: 472
Местожителство: Варна

http://www.photo-forum.net/burntwithdesire

Писане by Gothica on Сря Яну 13, 2010 6:21 pm

:lol: Самолетно инженерство хахахах наистина интересно звучи.

Иначе мисля, че важи само за тези, които не са направо с магистърски програми. Медицина, Право, Архитектура и тн се изключват. Те си излизат магистри направо. Според мен дори бакалавъра да си остане 4 години, то магистърската степен трябва да се увеличи на поне 2 години...

Абе и аз съм така с руския, 4 години и нищо не мога да кажа, но ми беше втори език все пак. Иначе френския 5 години го учих и смея да кажа ми е на доста добро ниво. А пък някои мои бивши съученици не могат най-елементарни неща да кажат. Това не го разбирам.

Gothica

Писане by Ihina on Сря Яну 13, 2010 8:55 pm

Проблемът при изучаване на езици в училище и в университети е методологията... Някои учебни заведения и езикови програми не застъпват достатъчно в обучителния процес разговорния елемент... Набляга се на теоретичната част на изучаване на езика, граматика, морфология, лексика и пр., а това създава нещо като психологически блок пред говоренето...

М/у другото моята магистратура си беше 2 години... Така че аз си изкарах пълната програма - 4 години бакалавър плюс 2 магистър...

И отново искам да наблегна, че преподавателският колектив е изключително важен елемент... Един сенилен професор на нищо не може да те научи, а само да иска да му ходиш на изпита с розов минижуп - за момиченцата, и розова вратовръзка - за момченцата... :evil:

burnt, в училище не само не ни научиха да говорим... учителката ни не си знаеше непознатите думи от текста, който преподаваше и ми се дразнеше, че аз ги знам /английският, който уча от дете много ми помагаше, а и имам афинитет към учене на езици и лесно правя паралел м/у различните/. Същата тази даскалица ми гарантира, че няма да успея НИКОГА да вляза италианска филология с моето ниво на италиански... Ето за това говорим!

Та, Готика, предполагам за някои специалности 3 години да е достатъчно, но само ако след това магистратури и специализации са на много високо и сериозно ниво на обучение.

Ihina

Брой мнения: 662

Писане by aX Tuuu... on Сря Яну 13, 2010 10:10 pm

Логиката за мен трябва да е, че не всички искат да стават магистри и бакалаварското ниво би се обезмислило, ако е по-слабо. То и без това изглежда, че всички са вишисти, ама аз не виждам нещо да е цъфнало и вързало, а все си позволяват да променят образователната система с всеки нов министър на образованието. Принципно трябва да е качеството пред количеството, но то си зависи и от мотивацията на учащите.

aX Tuuu...

Брой мнения: 444

Писане by Beatrice on Вто Яну 19, 2010 12:22 am

Аз съм за. Още не съм студент, но все пак съм за... Мисля, че ,който иска да стане добър специалист в областта си, ще усвои необходимия материал и за три години. Освен това се говори и за увеличаване на часовте за упражнения, което също смятам за добро начинание. Няма смисъл да се говори на лекцията онова, което е написано в учебника, да се обясни - да, но защо да се повтаря. А най-добре се обяснява при практиката...

Beatrice

Брой мнения: 44

Писане by wunderr on Сря Яну 20, 2010 2:00 am

Практика, практика и още повече практика да се включи в университетската учебна програма, за да не гледат новоизлюпените бакалаври като телета в железница на първия си работен ден по специалността, а учебниците може и вкъщи да се четат (не е нужно да се преподават/преразказват/преповтарят по 100тина пъти).

wunderr

Брой мнения: 30

Писане by rainbow_eyes on Пон Дек 27, 2010 7:01 pm

Дам,съгласна съм че трябва да се включат повече практически занимания. Не виждам смисъл да се преповтарят неща по няколко пъти. Като сравня какво учим тази година и миналата, някои неща се повтарят само че под други имена и сега повече разтягаме локуми. Пък и теорията се учи,изкарват се оценки и след това по-голямата част се забравя. а когато нещо се прилага на практика трупаш опит, който няма как да бъде забравен.

rainbow_eyes

Брой мнения: 469
Местожителство: Sofia

Писане by freedom on Пон Дек 27, 2010 9:05 pm

Нашето образование си е гола вода, адски долнопробно и ако въобще нещо научиш, то е защото си вървял срещу системата.

freedom

Брой мнения: 142

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото

- Similar topics