Пластмаса или дървесина
:: Административни :: Кошче :: Пластмаса
Страница 1 от 1 • Share •
Пластмаса или дървесина
В последно време се наблюдавам, че все повече отбягвам да купувам нещо, което е пластмасово. От екологична гледна точка. Или може би естетична, но може би двете вървят ръка за ръка. А и особено след като гледах това лято фотографии от една точка в Тихия океан, която се пада мъртва зона без никакви течения, и съответно е едно огромно бунище за пластмаса в размерите на няколко квадратни километра.
Логичният заместител на нещо, което е пластмасово, е дървото, може би и металът, но по-рядко.
Е, ако се опитваме да не замърсяваме природата с нещо, което е неорганично и няма разграждане... идва проблемът с дървото, което по-екологично чисто не може да бъде, но в употреба сега и днес също не е особено екологично. При положение, че не можем да бъдем сигурни колко от това дърво, което консумираме в каквато и да е форма, някой прави така, че в дълъг срок от време то да бъде възвърнато обратно в природата във вид на залесени площи.
Та според вас... като всекидневни консуматори в държава като България, която няма никаква цялостна еко-стратегия, как можем да избегнем и двете неща поне минимално? Или трябва едното да е за сметка на другото?
Логичният заместител на нещо, което е пластмасово, е дървото, може би и металът, но по-рядко.
Е, ако се опитваме да не замърсяваме природата с нещо, което е неорганично и няма разграждане... идва проблемът с дървото, което по-екологично чисто не може да бъде, но в употреба сега и днес също не е особено екологично. При положение, че не можем да бъдем сигурни колко от това дърво, което консумираме в каквато и да е форма, някой прави така, че в дълъг срок от време то да бъде възвърнато обратно в природата във вид на залесени площи.
Та според вас... като всекидневни консуматори в държава като България, която няма никаква цялостна еко-стратегия, как можем да избегнем и двете неща поне минимално? Или трябва едното да е за сметка на другото?
Re: Пластмаса или дървесина
Както се изрази... В държава като нашата, без каквато и да била стратегия за опазване на околната среда /те Натура 2000 не могат да защитят и се чудят как да я окепазят/ мисля този избор, уви, се свежда до по-малкия дявол...
У нас една голяма част от мебелите /секции, библиотеки, шкафове в кухнята и банята/ са талашитени... Не знам това брои ли се за рециклиране на дървения материал... Събираме си хартията и пластмасата и трябва да търсим от цветните кофи, които да не са напълнени със смесен битов отпадък, за да ги съберат после и да ги смесят на едно и също бунище и да ги балират...
Когато се заговори на тази тема, все ми идва един научен факт да цитирам, или поне перефразирам: Човекът е единственият организъм на тази планета, който не постига естествен баланс със средата, в която живее...
Жалко е, тъжно е, но е факт...
У нас една голяма част от мебелите /секции, библиотеки, шкафове в кухнята и банята/ са талашитени... Не знам това брои ли се за рециклиране на дървения материал... Събираме си хартията и пластмасата и трябва да търсим от цветните кофи, които да не са напълнени със смесен битов отпадък, за да ги съберат после и да ги смесят на едно и също бунище и да ги балират...Когато се заговори на тази тема, все ми идва един научен факт да цитирам, или поне перефразирам: Човекът е единственият организъм на тази планета, който не постига естествен баланс със средата, в която живее...
Жалко е, тъжно е, но е факт...

Ihina- Брой мнения: 662
Местожителство: София
За съжаление за много българи е твърде трудно дори да си изхвърлят боклуците във кошчетата за смет, а какво остава за създаването и спазването на еко-стратегия.

jessy- Брой мнения: 395
Това с научаването за хвърлянето на боклуците в кошчетата за смет и привидното разделно хвърляне, без реално разделно преработване след това... според мен са тясно свързани. Все пак важно е първо да се изгради навика. Дори да е в период 1, 5, 10 години. След като вече го има, ефективно да започне и рециклирането поотделно. Иначе не би имало смисъл системата да е изградена, а човекът да не е научен.
Ихина, сега като каза за талашита, шперплата и т.н. се разтърсих.
Ето това е една алтернатива, която дори я има и в България се оказа. Рециклиран композитен материал получен на базата на полимера и дървесината взети заедно. Който в крайна сметка, ако решиш да градиш нещо, би било май най-екологично, ако използваш него, в зависимост дали, разбира се, ще ти върши работа.
И явно, да... предпочитането на така или иначе чистата дървесина, пред пластмасата, се оказва по-малкото зло за момента...
Ихина, сега като каза за талашита, шперплата и т.н. се разтърсих.
Ето това е една алтернатива, която дори я има и в България се оказа. Рециклиран композитен материал получен на базата на полимера и дървесината взети заедно. Който в крайна сметка, ако решиш да градиш нещо, би било май най-екологично, ако използваш него, в зависимост дали, разбира се, ще ти върши работа.
И явно, да... предпочитането на така или иначе чистата дървесина, пред пластмасата, се оказва по-малкото зло за момента...
Сега ми хрумва, че въпреки че магазините се опитват да намалят употребата на найлонови торбички (и то не заради друго, а заради такси?) опциите, които предлагат като заместители не са особено много. В други държави им И хартиени пликове, а изполването на пликове за многократна употреба от естествени материали се стимулира доста по-сериозно.
Друго: радвам се, че все пак някои мобилни оператори залагат на "зелената" стратегия и започват все по-усилено да прокарват идеята за е-фактури, вместо такива, отпечатани на хартия. Ще бъде хубаво повече компании да предлагат такава услуга (говоря за всевъзможни сметки за ток, вода и т. н.).
Дразни ме и безразборното отпечатване на хартиени спам рекламни материали, които освен да задръстват пощите на хората и да замърсяват входовете, не вярвам да постигат кой знае какъв положителен ефект. В този случай нито пластмасата, нито дървесината са добър избор
По-добре изобщо да се преустановят подобни практики или пред всеки вход да има контейнери за разделно изхвърляне. Какво е това да ходиш 4 км, за да си изхвърлиш болклука, благодаря :evil:
Промяната трябва да започне от самите хора, но държавата все пак трябва да посредничи тази промяна. Ако нямаш условия, много по-трудно е мнозинството да поеме в правилната посока. Пък и аз съм малко черногледа спрямо българите. Не може човек цял живот да си е хвърлял боклука през прозореца, да е възпитавал така децата си и да очакваш до 10 години да се постигнат чудеса.
Друго: радвам се, че все пак някои мобилни оператори залагат на "зелената" стратегия и започват все по-усилено да прокарват идеята за е-фактури, вместо такива, отпечатани на хартия. Ще бъде хубаво повече компании да предлагат такава услуга (говоря за всевъзможни сметки за ток, вода и т. н.).
Дразни ме и безразборното отпечатване на хартиени спам рекламни материали, които освен да задръстват пощите на хората и да замърсяват входовете, не вярвам да постигат кой знае какъв положителен ефект. В този случай нито пластмасата, нито дървесината са добър избор
По-добре изобщо да се преустановят подобни практики или пред всеки вход да има контейнери за разделно изхвърляне. Какво е това да ходиш 4 км, за да си изхвърлиш болклука, благодаря :evil: Промяната трябва да започне от самите хора, но държавата все пак трябва да посредничи тази промяна. Ако нямаш условия, много по-трудно е мнозинството да поеме в правилната посока. Пък и аз съм малко черногледа спрямо българите. Не може човек цял живот да си е хвърлял боклука през прозореца, да е възпитавал така децата си и да очакваш до 10 години да се постигнат чудеса.
Принципно доста голяма част от пластмасите и материалите, с които се обработват са и опасни за здравето. Т.е. повечето вещества, които замърсяват околната среда, са и супер вредни пряко за хората. Спомням си, че четох, че дори веществата, с които се обработват голяма част от дрехите, са силно алергенни и дори пряко си тровят нашите организми. Колкото до найлоновите торбички, мисля, че на повечето места са пуснали едни, които се разграждат за около 1-2 години, имаше някаква такава кампания. Според мен основният проблем е, че ние сме една от най-демократичните държави (хихи). Напоследък се чува прекалено често, че този или онзи закон нямало да бъде приет, защото "хората не били готови". Така че, ако вземат нещо много да ги стреснат с тва разделно изхвърляне на боклуците, да не стане някъв общодържавен проблем.
Всеки ден, като излизам от нас си мисля да снимам кофите за разделно изхвърляне на боклук и как в контейнера за стъкло има кашони и всякакви такива идиотщини, но пък реших, че може би просто хората не могат да четат и затова не разбират кое къде трябва да се изхвърли. Конкретно, не знам какво трябва да се направи. Има някакви начални опити за зелена политика, но сигурно трябва много търпение.
Всеки ден, като излизам от нас си мисля да снимам кофите за разделно изхвърляне на боклук и как в контейнера за стъкло има кашони и всякакви такива идиотщини, но пък реших, че може би просто хората не могат да четат и затова не разбират кое къде трябва да се изхвърли. Конкретно, не знам какво трябва да се направи. Има някакви начални опити за зелена политика, но сигурно трябва много търпение.

lira- Брой мнения: 871
Абсолютно съм за всякакви "Зелени" кампании и най-вече този тип мислене да стане основен, но най-много ме притеснява, че в желанието си да сме по-"зелени" не виждаме коя е истинската алтернатива.
Кофите за разделно събиране са факт, но какво бихте правили, ако разберете, че отпадъците не се преработват - сдух, а? Идеята е следната: държавата взима данък опаковка от юридическите лица (и индиректно от физическите благодарение на по-високите цени) - примерно, ако внасяте нещо и то е опаковано в еди колко си метра стреч фолио и Х килограма кашони... по тарифата за тези опаковки фирмите си цъкат стотинки и левчета в хазната. Съгласно закона, когато тези отпадъци се преработват, фирмата, която извършва услугата получава същата стойност, която държавата взима за тези опаковки от другите фирми. Тоест, Екобулпак взима кеш от всяка кофичка кисело мляко като не е особено ясно как се доказва точно колко преработват (+ взимат пари и от това). Разтърсих се за завода им - ето (http://www.ecobulpack.com/bg/page/18/news/31/) малко информация според тях, но е странно, че друга информация почти липсва. Какви са опциите следователно? Аз лично продължавам да си изхвърлям разделно, но трябва да се намери начин да има повече прозрачност за процеса на обработка извън хубавите реклами с деца. В Щатите, например, в следващите години цените на стоките се очаква да се вдигнат с около 10% от "еко такси" без да има план толкова пари да се инвестират в еко проекти. Идеята е, че без прозрачност и държавата, и големите корпорации могат да ни взимат повече пари, отколкото влагат, т.е. просто да печелят по още един начин. Това, че хората изхвърлят в контейнерите и други боклуци е пълна простотия, но поне, ако вярно Екобулпак е наел 200 работници, ще има кой да ги разделя на линията.
Относно алтернативите на дървото... кофтито е, че при ПДЧ-то, МДФ-а и ХДФ (high density fiber) се използват много гадни лепила и смоли при слепването на обработените частици. Въпреки че те се запечатват с фолио и кант, за да се получи готовата плоча, с времето си има изпарение в помещенията с такива мебели, затова не е лошо да се проветрява добре. За мебелите от дърво всичко е хубаво, но местните видове не се регулират особено успешно от нашите лесничейства, а по-екзотичните африкански и азиатски видове обикновено са от толкова бедни държави, че погледнато глобално става много тъжно колко по-малко има. По закон в България фирмите, които произвеждат мебели от масив трябва да купуват само законно маркирана и извлечена дървесина, а лесничействата от своя страна са длъжни да залесяват извлечените количества периодично. Освен крадците на дървесина за лични нужди и фирмите, които предпочитат да плащат по-ниски цени за крадена дървесина, самите лесничейства си ждрапат... и така! Затовааааа, когато си купувате мебели, като клиенти можете да изискате сертификат за произход на мебелите. По новата норма ISO 9001:2008 качествата и произхода на вложените материали ще бъдат много по-силно застъпени. С други думи, ако доставчика има подобен сертификат, възможността да прави нещата както трябва е значително по-голяма.
Стъклото като алтернатива на пластмасовите бутилки не е лоша идея (не само защото вторите не се разграждат, а защото от различните температури по време на превозването им стават опасни за здравето), както и торбите за многократна употреба при ежедневното пазаруване. Абе онзи ден един човек на около 50 с черно, кожено яке си вдигна акото
на кучето и направо получих аритмия. Викам си... не му ли е по-лесно да си помисли, че на уличните кучета няма кой да им ги вдига и как той си е свикнал да го извежда без да вдига нещо? Защо да променя нещата? Така че има надежда!
Така ми се струва, че нещата малко стават като кампанията "Tell 3" и човек трябва да започне от себе си и близките си, после деца и всичко останало + да мислим все за хубави неща, как да ги правим още по-добри и в крайна сметка да се хванем да засадим няколко дървета, лесбо-гора да е, ако ще, защото много секат навсякъде.

Кофите за разделно събиране са факт, но какво бихте правили, ако разберете, че отпадъците не се преработват - сдух, а? Идеята е следната: държавата взима данък опаковка от юридическите лица (и индиректно от физическите благодарение на по-високите цени) - примерно, ако внасяте нещо и то е опаковано в еди колко си метра стреч фолио и Х килограма кашони... по тарифата за тези опаковки фирмите си цъкат стотинки и левчета в хазната. Съгласно закона, когато тези отпадъци се преработват, фирмата, която извършва услугата получава същата стойност, която държавата взима за тези опаковки от другите фирми. Тоест, Екобулпак взима кеш от всяка кофичка кисело мляко като не е особено ясно как се доказва точно колко преработват (+ взимат пари и от това). Разтърсих се за завода им - ето (http://www.ecobulpack.com/bg/page/18/news/31/) малко информация според тях, но е странно, че друга информация почти липсва. Какви са опциите следователно? Аз лично продължавам да си изхвърлям разделно, но трябва да се намери начин да има повече прозрачност за процеса на обработка извън хубавите реклами с деца. В Щатите, например, в следващите години цените на стоките се очаква да се вдигнат с около 10% от "еко такси" без да има план толкова пари да се инвестират в еко проекти. Идеята е, че без прозрачност и държавата, и големите корпорации могат да ни взимат повече пари, отколкото влагат, т.е. просто да печелят по още един начин. Това, че хората изхвърлят в контейнерите и други боклуци е пълна простотия, но поне, ако вярно Екобулпак е наел 200 работници, ще има кой да ги разделя на линията.
Относно алтернативите на дървото... кофтито е, че при ПДЧ-то, МДФ-а и ХДФ (high density fiber) се използват много гадни лепила и смоли при слепването на обработените частици. Въпреки че те се запечатват с фолио и кант, за да се получи готовата плоча, с времето си има изпарение в помещенията с такива мебели, затова не е лошо да се проветрява добре. За мебелите от дърво всичко е хубаво, но местните видове не се регулират особено успешно от нашите лесничейства, а по-екзотичните африкански и азиатски видове обикновено са от толкова бедни държави, че погледнато глобално става много тъжно колко по-малко има. По закон в България фирмите, които произвеждат мебели от масив трябва да купуват само законно маркирана и извлечена дървесина, а лесничействата от своя страна са длъжни да залесяват извлечените количества периодично. Освен крадците на дървесина за лични нужди и фирмите, които предпочитат да плащат по-ниски цени за крадена дървесина, самите лесничейства си ждрапат... и така! Затовааааа, когато си купувате мебели, като клиенти можете да изискате сертификат за произход на мебелите. По новата норма ISO 9001:2008 качествата и произхода на вложените материали ще бъдат много по-силно застъпени. С други думи, ако доставчика има подобен сертификат, възможността да прави нещата както трябва е значително по-голяма.
Стъклото като алтернатива на пластмасовите бутилки не е лоша идея (не само защото вторите не се разграждат, а защото от различните температури по време на превозването им стават опасни за здравето), както и торбите за многократна употреба при ежедневното пазаруване. Абе онзи ден един човек на около 50 с черно, кожено яке си вдигна акото
на кучето и направо получих аритмия. Викам си... не му ли е по-лесно да си помисли, че на уличните кучета няма кой да им ги вдига и как той си е свикнал да го извежда без да вдига нещо? Защо да променя нещата? Така че има надежда!Така ми се струва, че нещата малко стават като кампанията "Tell 3" и човек трябва да започне от себе си и близките си, после деца и всичко останало + да мислим все за хубави неща, как да ги правим още по-добри и в крайна сметка да се хванем да засадим няколко дървета, лесбо-гора да е, ако ще, защото много секат навсякъде.

aX Tuuu...- Брой мнения: 444
aX Tuuu... Информацията относно качеството и произхода не мебелите е доста полезно. Наистина елементарното нещо, което може да се стори за природосъобразното самосъзнание, е да изкискваш поне един такъв сертификат за качество.
Беше хубаво едно време, когато ти се допие лимонада или оранжада, можеше само да си отидеш със стъкленото шише и в магазина да ти я направят пред теб (друг е въпроса колко вредни са самите те). Хубаво са измислили алтернатива на найлоновите торбички с бързо разградими и такива от плат, но може би ще е добре да се възвърне и един подобен навик със стъклените шишета. Дори и да се налага да плащаш повече за една минерална вода, за това че е в стъкло, не в пластмаса.
И как тук само пенсионерите имат навика да си носят платняната торбичка и така да пазаруват, докато ние не. На запад това се вижда доста по-често.
Всъщност отблъскването ми от пластмасата се породи покрай племенника ми. Трябваше да му потърсим столче за хранене и посетихме един доста голям детски магазин - сигурно имаше към поне 20 модела столчета. Всички бяха преобладаващо пластмасови. Имаше само едно-едиствено изцяло от дърво. То беше най-приятното за окото всъщност - съвсем изчиствено и ретро. В днешно време, разбира се, се стремят всички детски продукти да са екологично чисти и възможно най-развиващи сетивата и стимулиращи мозъчните връзки... но как ще възпиташ в него правилно отношение към природата и критерии за красота, като 90% от всички продукти са от пластмаса...
А относно кучетата, доста отдавна беше де, но бях видяла в една градинка стоика с торбички за кушешко ако
. Което беше доста странно, но обнадеждаващо. Въпреки че, май градинката беше частна и може би затова е имало...
Беше хубаво едно време, когато ти се допие лимонада или оранжада, можеше само да си отидеш със стъкленото шише и в магазина да ти я направят пред теб (друг е въпроса колко вредни са самите те). Хубаво са измислили алтернатива на найлоновите торбички с бързо разградими и такива от плат, но може би ще е добре да се възвърне и един подобен навик със стъклените шишета. Дори и да се налага да плащаш повече за една минерална вода, за това че е в стъкло, не в пластмаса.
И как тук само пенсионерите имат навика да си носят платняната торбичка и така да пазаруват, докато ние не. На запад това се вижда доста по-често.
Всъщност отблъскването ми от пластмасата се породи покрай племенника ми. Трябваше да му потърсим столче за хранене и посетихме един доста голям детски магазин - сигурно имаше към поне 20 модела столчета. Всички бяха преобладаващо пластмасови. Имаше само едно-едиствено изцяло от дърво. То беше най-приятното за окото всъщност - съвсем изчиствено и ретро. В днешно време, разбира се, се стремят всички детски продукти да са екологично чисти и възможно най-развиващи сетивата и стимулиращи мозъчните връзки... но как ще възпиташ в него правилно отношение към природата и критерии за красота, като 90% от всички продукти са от пластмаса...
А относно кучетата, доста отдавна беше де, но бях видяла в една градинка стоика с торбички за кушешко ако
. Което беше доста странно, но обнадеждаващо. Въпреки че, май градинката беше частна и може би затова е имало...
Преди малко попаднах на една доста статия за опитите на столична община за насърчаване на разделното събиране на смет и реших да я споделя с вас.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=335307
Това с пеенето ми идва повечко ама...
Надявам се, че разделното събиране се наложи като практика в България.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=335307
Това с пеенето ми идва повечко ама...

Надявам се, че разделното събиране се наложи като практика в България.

jessy- Брой мнения: 395
Ние изхвърляме разделно, а вие?
За повече информация можете да погледнете новото разпределение на кошчето тук
За повече информация можете да погледнете новото разпределение на кошчето тук

aX Tuuu...- Брой мнения: 444
:: Административни :: Кошче :: Пластмаса
Страница 1 от 1